![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxiI7dUIGIibwHAyBldNTXuoHm0ewszu5E2LvEe1IRXvMOgDttZLHeOTTOaOTE-Zk7KWx6zXwiC2qiE_xD_6l8ccE8PJ0qq7OWY5uSfdsQPyqwp6Q5ejFne0S0vFxm-o9HuDlCqMpO_uI/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_ox3ihdlWDxQsoH3KKPdiyVeYkMC3TXNnAwZkA0gMkNgvlZOerSrY9GX2WGk0LZHsYvkOeU5A-wlDGGs1AEm_tghysYvc72mVW0hBzpMVd4Om8cAk65X1a8fah4-Z72nFLauRC5ZqdtE/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2kh5F551I16fHtJIUFO1IoQIqy8BeZOTq2FF5fxCJFJuNqwrJQTRLIwfB0XTakRPEZCHG7NJzg4DPbHuZUqW2UStAl_F0EbThcUEZsQvsoZ-eIgRZTb1MOBLnn8GiNhwMh7FaJQhXGx8/s1600/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbwwGtyuqL8ptto2rgxfYqSdR7ccw-mZWCSRqCt2CZdiMwzu9H2rXlucS99PaMemmVCndVipSgOg_tO1rC4H3jVx_bQ75zKK2rTakI4Wqqx4TRa9YyuI0jSZpjOH-W8K8-JQfbYrA1BbU/s1600/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0WEKChTdedDvjfOMqB4luY6itJQ920YMZHdbyB1h4ydbaIwPLL_YPFEU30HGTpGxA5Op8uCsGigqGV_uz1iBDgKtK3V_hTCBmtndxaCZy_ygpCwhTILN3ywJjuw8h6GZzGKMDQlJHSYA/s1600/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI9x3HFxooYmSZVQQJb0_7sGtPgI1qrWjN8gGppcJG606CnsAED5wPThLqDRKuTnm-mSYZ0mn-P0VYnS1HoKo7Jn8Ktk6YLxoYU6HswFz6iXjx-JdzaQ8tLdh5fh-ZZYbjwkwtZeGgCyI/s1600/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMEU1t0Od2sJD1rH4f5M2gCWM3PI71KtFkygcOltqeZeWcM1raf8NYHx8kDkekpJdwXjKffWMcETF8S3ViYo8O60xh4-ihblOHtNeynxvsayDdhM2ZTNg_yCKHXKKcgOcybzHKeJNy6cA/s1600/7.jpg)
Nie każdy je lubi, nie każdy umie przyrządzić. My uwielbiamy mule, w ogóle przepadamy za owocami morza, ale to właśnie czarne muszle są najczęściej dostępne i czasami je przygotowujemy.
Ten szybki i prosty przepis, z polskim akcentem, może przekona niektórych sceptyków.
Składniki dla 3 osób
300 dag makaronu
1 kg umytych i oczyszczonych małży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża szalotka
2 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
1 chili pokrojone w plasrty
250 ml białego wytrawnego wina
300 gram przecieru pomidorowego
150 gram kiełbasy polskiej surowej
1 łyżeczka grubej soli i świeżo mielony pieprz
1/3 szklanki grubo posiekanych świeżych liści pietruszki
1/2 cytryny
1 bagietka
Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku lub patelni, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i lekko podsmażamy z obu stron. Dorzucamy szalotkę i po ok 2 minutach dokładamy czosnek i chilli. Podsmażamy. Wlewamy wino, doprowadzany do wrzenia i dodajemy przecier. Przyprawiamy pieprzem i solą. Zmniejszamy ogień i dusimy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i trochę zgęstnieje. Następnie dodajemy małże. Gotujemy do momentu, aż małże się otworzą. Mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy posiekaną pietruszką, skrapiamy sokiem z cytryny. Bagietka idealnie nadaje się do sosu.
Smacznego.
Potwierdzam były pyszne
OdpowiedzUsuńI to nas bardzo cieszy :)
UsuńLooks good:) Gdzie dostaniemy dobre małże?
OdpowiedzUsuńKOI na Zwycięskiej. Kiedyś mieli sklep blisko nas, ale niestety się przenieśli, ale warto podjechać :)
UsuńSkorzystamy a później się pochwalimy jak wyszło:)
OdpowiedzUsuńDajcie znać !!
Usuń