![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidxzW_11jAbUSsQD0zSN-m2RSf2Y3A9aglIJzUX-5ORDu2ML6GOsqKU3enu1REn7mv6eHBclzEsc4iywuqgknmtkGeNPIB09-GezmxML0ze0FItF4O6nVlz50zY0CRP-72fjUghzQyJlAk/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe4Ip9XkK-Xw8CdXR0l98FryCIJWQF6u_SjNrp-0U43r4-xV3wpjvaMCRI0Efkrd7DLoB4Bj8QMU9HQXLE0DkH4H9G8uiPVW1JkmDEhhcH5PelxE4qo91IkrArU_GeeNg9PoZpXb8JmGG9/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWQ2v3jvcphnVuaAn4Nw_7kC6cXV6FLbeABQEzaeWtZEd73G89yfWCXXGLFEUoKUOlavSPSQ7pBOt29PH84VJE99C29uH2DxWx0BWY2LAEblF-ojrLKhEhciMgTdcFEo5XyzlFdvM_5UrS/s1600/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeY2KQBBSz8ww28RXIAPyFNeZ6r7dZ8kcJNKZlWcyDwo3X4pDzFIQdMGqXBWFxhzm7EOBXDqKYhGvU4Nfq6OpDTc8X-zU8URiwGzarl3IjDMaXzaNMkA7OGVR_VxJBpNEjlHU90Tcnpmtr/s1600/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3xOEr9AkPWA_fMrFgPrDZekx4-V0NNxiTzU-7h1FJNbKExWXn7y81iTxiCQvEphZI4_rs4kwGwYyyYJe0Fyodx4aQLdkjG-8G5CGvcyuwhGs5Ib8E1Jfau-F6QHL7YSCSoq24te6QT4Fr/s1600/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTh6ISbY22Bq3OXxHf9JOkH4qu-Qusi2WPbiP_Ai9fFqIoyC0IdvHeL81auPx2r2oT0hJZLHbGTdSWO9UbX7Ly402sp7BpXn91x8VuQfSPecGEezuZwFS1YP1Hu0OD4yZ62jJh5OAGMiRH/s1600/7.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgS6paJ8CsGSQly9b33AZmIDfiSzNu4w8KSkYs7YqLDqdJFmrSUnPzBnfEq4MJs3Weuyu_vRCSs0HpUvbYC2NKspEztXlIxa7FYzdqOgSse6zCD7j4lmX7ZSsZeJuI0WgOZwA4feuPpSwDX/s1600/8.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJxd-4I4pVteZET5OnjfvbE9Qi3dTYZ5_POgVUU35Z8weeRSOC9jjrwogwZCjdCYGkqjVHXujbsd1BGKDN-Ewfg0ANWkHZp_ad5fm8GPw8wGF4Gc6aIko1Jrhnt9wPKhRQwwVaNDEyECya/s1600/9.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_Yf1hjmunxK4-DV73JC4-fjpcvmqtEvlZ1uEviDmQxGKq-E3SpdjpbaF_6colOtUKGUywxx72Aol4kl6Gb7Fm6oyo3bWcH45gFcqSl758L7VNwiJoeUenyK4Mjym4HUpGyfuGrzYeZaqL/s1600/10.jpg)
Jest to sprawdzony przepis mojej Mamy. Wystarczą dobrej jakości składniki.
SKŁAD:
2kg ogórków
pęczek kopru
korzeń chrzanu
liść chrzanu
3l wody
3 łyżki soli
1 główka czosnku
Ogórki moczymy w zimnej wodzie na 1h przed kiszeniem. Odcinamy końcówki. Dół słoika wykładamy 3 gałązkami kopru. Układamy ogórki na przemian z czosnkiem i chrzanem. Na wierzchu wkładamy pozostały koper. Zalewamy, zagotowaną gorącą wodą z solą. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie, możemy włożyć na górę piętkę chleba. Po dwóch dniach ogórki są już mocno ukiszone. My najbardziej lubimy ogórki po jednym dniu kiszenia :)
Samcznego.
troszkę zmodyfikowaliście przepis bo dodaliście chrzan :)
OdpowiedzUsuńPewnie na dobre im to wyjdzie ;)
UsuńPierwszy słoik małosolnych jaki zrobiliśmy zniknął w 1,5 dnia. Dzisiaj wstawiamy drugi :)
OdpowiedzUsuńJaku już się zrobi taki słoik, to ogórki wszędzie lądują: do obiadu, grilla, kanapek i przegryzek :)
UsuńSuper zdjęcia, aż bym teraz pojadła takie ogórasy ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że sobie poradzisz ;)
UsuńBrzmi smacznie. Jutro robię :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Niedługo ogórki już nie będą takie smaczne.
UsuńJuż się robią. Ach to czekanie ;-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń