![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgW29zCCzIlPjLFFNYkF1ufxzoYkU9pkind4T-L__6rQPb7Ess6gyZ6CyAVaFxZhMHMjVV89MOlC4x7isPg6tWCWAm-8mhK6qUwU_7yKfNjLKbA6NsKd2mO0x-x0frO_oq6iQ-ZgbIlLZxs/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEnaQPpCNUSLc2dtZfLk-QRwNAVyPbnnJ8f6V5Gzw958HjYZdmnflqvrTBjD1Vryl_874D0N83JVBp4FpZRz5mX9thHn03uy9DOrqE4IUgB5tKEnoOgfGdpWoWvrb4dhIWZZSOrFc2d2rD/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUTkj07wgXknWdMsqa7Q6YKjasAQeSjDybxc59H0ZqkkUyiSTaVIFEkXUmOoWjX5HPf97oOp0fMtLtV12VeFOiGgobPP1gPlJV2E-hLoxjSg71wL7vIOza7P6w1V7h64MK-yBi-4VRPPAX/s1600/3.gif)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpffmXtc8vcyeb4DoKMSzFeoeNdSyn73aTiSbP_O46AxAQETPNhCrzz3WxZmJABksm1zy4WrOIFS6CES76TJDZLf4Cf4koQh7VqxqMRLbI9ivUlSV98GF3eFbdx6yjEwHsJkmRZhG_7W4k/s1600/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjH4pIRXEbs1y3-fjzKz0M77PEPyP4B4uBa7qgL_dItraS_ec_z6X2t_WAxHuKIO-51g-k9TX-orgYw6JUxVOkiolJhODyyCAueuhIe4i00EVUrpHAoCP5TGb9UeTPBpXqo5u95icnTeVTH/s1600/5.jpg)
Lekko chrupiące, miękkie w środku. Idealne na drugie śniadanie. U nas wystąpiły z dyniowym puree i żurawiną.
Składniki na 10-12 sztuk:
350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50g zimnego masła
250g puree z dyni
2 jajka
20 ml mleka
70g żurawiny
Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. W zależności od wielkości i rodzaju dyni pieczemy 45-60 minut. Miękkość sprawdzamy patyczkiem lub widelcem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy na gładkie puree.
Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i cukier. Wyrabiamy z dodatkiem zimnego mała pokrojonego w kostkę.
W drugim naczyniu mieszamy rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i żurawinę. Do mokrych składników wsypujemy suche składniki i szybko wyrabiamy. Powstanie gęste, klejące ciasto. Mąki nie dosypujemy.
Na stolnicy, mocno obsypanej mąką, rozwałkowujemy ciasto (również posypane mąką) na grubość około 2 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm wykrawamy scones. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 230 st.C około 15 minut.
Najlepsze są ciepłe z masłem i dżemem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz