![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgu5tf1N37AacWRYLj2mfrCyNL_oalKj9-T0flznk0VzFHC_D1Tyo3DUXUN46D9A6L3BTgWMYhw3bvfKdyM0kN-tcJSw7pJ6ErnWyHSl-HSXB_BngM8adav2KPfo_Rr9A2Pm_-3HnVQPB4b/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHJVHuNv6grB5-Xy4hYajsNKXmvn4IQMzsoDGtHjwpIuupFjLk7SxV49bTPQr82FKDZC0ypMEp2PRl-87whMwZUBM4qItD99eo6Vt4F4RxqUwpS5BRHuMNm_i1S4hl13vuegvCdCS18Jfz/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV7HzcQIPAgOgDmqV_-54XC-y4IxlozrSmNOAoHdvYcodKKHHP6xKgWD7oq9uH22_svyWnLV_sxPmAlXJrS5ku65fROEG_dkzVI2CvBI2dTfthc_aFcRNlWpYw_DoAhyphenhyphenm6_2r9wyw-U58m/s1600/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyuulstst_0ATUzzG0kewM4XA1X92YXiNGwsATib3itiCOsDxdENk8FHgDljTyI39G1fystSjYmu3TDCUMVjk_5g6D8xL4FexuVgw9hZ_GoddGgaF8fxtO9X1TESQS6AjogEk29HDaY0kJ/s1600/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQAhNea6cmdda49JcFpUVODTlSzUlY8VBuIZGr0IphM5HrWRMv6A74ELq6g6UArvrHhFvEgB_g_qtDAKoVSgEGwtO2R-8Da2oxftUcxD5yidkMRvZjw6NQ_dsb8c71WgmxxEKWypDC42MB/s1600/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNjcLdmvSrMfV-QDychmfy8SFOYcVVNoSCi6C1daYrY9MJzBr4pSYUTKGKjmhlmAs_L7GkFftXidg2vV3DAfixnJ35dKDcEblUVt9wAi7FVhfH6oE40p84yUCyeKCwhCYR7U2XZUflJvlV/s1600/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMqTcbvI_TGDEe3bVsI-kKUeNZ-WES0s-aAt4I_ANTmGCVLzMDF3OH8WvZ5Iq3liNzNuMcbVPe_2nV_46Iy4cZL-CCHlNyFLocC1kGxQjAYJcEqMBMRYiwJ2KVjeuit9vTl5pgH2xK2hbl/s1600/10.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo-u0oDjtXPuIeFVcf8mF4JBDupDA5qQjYxAdS9TS-dnrI8BLXgzcBdGo01fqFdIsjPC-Qfmx2v_WwGSXdMtejZTn8nVMU8ZqdFwUpSuCCPthOc78VgMQ3hYZU4XhS-p3lEerKVzrLTlJK/s1600/8.jpg)
Okres wiosenno-letni zbliża się do nas wielkimi krokami. Niedługo pojawią się świeże owoce, których użyjemy w połączeniu z chrupiącą granolą. Jest to nasza ulubiona przekąska. Prażone orzechy najszybciej znikają ze słoika :)
Składniki:
250 g płatków owsianych,
150 g płatków jaglanych
40 g siemienia lnianego,
40 g sezamu,
50 g słonecznika,
80 g pestek dyni,
55 g orzechów włoskich lub laskowych,
40 g migdałów,
30 g chia
6 łyżek cukru trzcinowego,
3-4 łyżki miodu,
sok z 1-2 pomarańczy
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie suche składniki umieście w misce i dokładnie wymieszajcie. Olej wlejcie do rondla i lekko podgrzejcie, następnie dodajcie cukier, miód, sól, sok z pomarańczy i rozpuście składniki. Wymieszajcie i wlejcie do miski. Całość dokładnie wymieszajcie.
Piekarnik nagrzejcie do 170 stopni, masę wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczcie około 50 minut, często mieszając, co 5-10 minut.
Wyjmijcie z piekarnika i wystudzicie. Przełóżcie do szczelnego pojemnika.
Podawajcie z jogurtem i sezonowymi owocami. Najlepsze są z borówkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz