![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiX-yPrBMLQH8j0-MPr8F5kr33NFbavXep_nEReextCkah6HjGxZ_Vc4Xgl3N-lYJaVQJeTdiFwaFVmTwJkviOrKwFm2ofLuwuctglw0-FpX-r8-mP5ePx8deWFNMNKib2vFzUGqARHXgI/s16000/ciasto+s%25CC%2581liwkowe+bez+glutenu+1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1F98apMqeNelCHyQAuKvR6bIL5slvsZMKxASOdEOT-cVyHnMM15onzgrCAfX2DyvGkfQL-IAZDlGFZkE1HWpcx0cw3tO1Ha2PXTdkXV64ug4VhrH7kZ8-pj9llH2AA5QWoCd_4aaoTIA/s16000/ciasto+s%25CC%2581liwkowe+bez+glutenu+2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhU8e8qV3Vk4GQYvon1DSp9BKDvYajVbKuxkdQJ5QC2SNGZzFsaeh_JkK0r7NRaUSFlABlrBvf43KQNZMi7Kpfk6HNWol0RDEOgoNOBkB2PlKJB26hBAi0fMbglicBI8YIHP4skXD0h0sM/s16000/ciasto+s%25CC%2581liwkowe+bez+glutenu+3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmwMTA-1LythxBI1O4xh2Jm3NazLQr2hbUn1XGi1PcxUjNenwtHLv16SMbxEBwACpF-APPXK6qfOGqI_BgCqy9XmT2XkMrhDHb9A2N1RMUoqqUHDOVL6uk7bxktOfp0itoYVGz4NA4LUY/s16000/ciasto+s%25CC%2581liwkowe+bez+glutenu+4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuqoaOrAWhJHNoK5tyjToOEYXyGdyR37HWmeHR5ZbrtmuQMGeNLNk_ByNPGBEAKk4XY5KUPIhJCBdfaCktA4sYWVtPY_3Pk4xCOukqjObqGo8XDC-NKaDMK6b-jva-qzaPTz72H2Sx1Ug/s16000/ciasto+s%25CC%2581liwkowe+bez+glutenu+5.jpg)
Przyszła jesień, a wraz z nią ochota na ciasto śliwkowe. Działamy spontanicznie, jest pomysł, więc musi być realizacja. Dzieciaki pomagają nam w pieczeniu, wiec tylko możecie sobie wyobrazić jak wygląda nasza kuchnia. Jakby tajfun przez nią przeszedł. No cóż, takie życie.
Zostawiamy Wam przepis. Pieczcie i delektujcie się.
Skład:
300 g mąki owsianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150 g masła
100 g cukru
250 ml maślanki
1 łyżka esencji waniliowej
4-5 śliwek
6 łyżek twarogu
4 łyżki miodu
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem na puszystą masę – zajmie nam to około 4-5 minut. Gdy masa się zwiększy i napowietrzy, dodajemy jajka, esencję waniliową oraz maślankę, na zmianę z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia. Za pomocą szpatułki mieszamy cisto, ale tylko do połączenia się składników. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Na wierzch rozkładamy twaróg wymieszany z miodem oraz połówki owoców.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmujemy i pozostawiamy w formie na parę minut. Przed podaniem polewamy miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz