![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLM-s_RHE2kvZ7DL0Xvqzt1uX_kNZRwwzvbE4bT5kH5KCFMoIHS57o6bcc3ze5YnVMPrjNNNwroW2tjNK5qwbPHoZ4vu43vzH2VNee7ZQypby4aDn2qlc5i1-aB65Jw-3nFepZgEBtfx4/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRlR5lRK1arud-U4A3rQq3wxfcDGqi_UO_4Ch8YWVvY70wl5usXnOyL3UoJQfcLanyLsDVa0erLhZp5ooeybTCvCxSwfNbgWG8F2TYhpm5x9HpCpy06bg7hhWwaS_Go2HiPGqIobFUtxg/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6cnehkmqdYt5gPrJBEszpUghQ1ve9TAmDDvdKZHOir6WLQr7iTi0XiMJxdI1Lk6b6IzMmRxN5miApNiaqQxVEyx3mcy8dh8XmXB1nZSsaS4lkPT9UN49THrRpRWpIjJ34IaF6KIHiDPE/s1600/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAmKHwGK0NNDJOU_hOe3shQ_WJUxmPd4drdUBGeRGJNBeePWU8E6-tH0HPFVfvntDmGrnIzI48EHJb9q8oQ5zxctyh147GSGFl6_eZxyCV3_gYWpNiPYa1oYj9XW7ri8NM3PT7a5ha90M/s1600/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgl9PhB80kz2QAQhv-3tDg1tGvx5nrClaWnLlOTcM5yUm9lxQcZALmxALzkbckCvTaioOtjVvWjHkQb-BXw6r7b2-hbjPpOgEH-15Gp5Xz9Yg6EJB7qP7IU8NK4jfQy87DG_CfHnnfqhSw/s1600/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisrH7rTZNYrPryQhj6_A81mxauQaK8KKTZVNnAmV4IXPD3xs-Al23lFgne2njKnw8j3oi23d7xKvFOiXgd2UBZPfkVizJ4mVAdiZEkhlAHUshcV4owpgCL-htyv6ao-PGoitxxC1G3mYQ/s1600/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhleRyY9VUjTchBy8kSbUwkQDBvvSqLTPYQ9XME0myCiWIl452wsokNZnzBAnGPsdLSrHjwi-KQz_i4N2qDhlbmwx_YDWw2QUX6LKY2GD2tie_CXMovb9Xejp_maHIcm-GCAU84Zdhayzs/s1600/7.jpg)
Jesień lubimy za wszystkie pyszne owoce i warzywa, które możemy kupić lub zebrać z ogrodu naszej rodziny. Teraz mamy etap dyni. Robimy z niej wszystko, placuszki, racuchy, zapiekanki, ciasta, musy na zimę. Dzisiaj przedstawiamy wam też jedno z ciast, które robimy do popołudniowej kawki. Zróbcie i dajcie znać czy smakowało :)
Przepis, inspiracja Dietetyczne fanaberie
Spód:
220 g mąki owsianej
20 g pestek dyni
35 g masła
40 g cukru brązowego
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g jogurtu naturalnego
Wypełnienie:
800g puree z dyni
3 jajka + jedno żółtko
10 g mielonego lnu
2 łyżki rumu
30 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta chili
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia.Dodajemy masło i metodą siekania łączymy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, jogurt oraz drobno posiekane pestki z dyni i zagniatamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a następnie ciasto rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek, który następnie wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko nasmarowanej olejem (przy użyciu pędzelka) i dokładnie układamy go na bokach naczynia.
Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Foremka może mięć od 22-24 cm średnicy, wszystko zależy od jej wysokości i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto. Gotowy spód pieczemy około 20 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W między czasie tworzymy bardzo szybkie w przygotowaniu wypełnienie, a mianowicie wszystkie składniki łączymy razem w wysokim naczyniu miksując kilkanaście sekund. (Dyniowe puree otrzymujemy poprzez zblenderowanie ugotowanej lub upieczonej dyni).
Dyniowy mus przelewamy do foremki z chłodnym już spodem i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (wciąż 160 stopni) i pieczemy 60 minut.
W weekend spróbuje jeśli czas pozwoli ;) brzmi pysznie :D
OdpowiedzUsuńSuper, czekamy na informację czy smakowało 😉
Usuń