![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7LwEBj-Si78MWCOFhrWA3AyrVPBA845y5soIh7Z8QoB9aouedhRmCONhHOoHFeXpg5UDZ-FWnJ7vD-4nk1A4bKe59dV1cFiwaza8QJKD2jTi_QuehfOiDkv5jB-u8xUz9GmDLr_bss9g/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8zMbBRgMN3tBF8U6HCTgE9PYTrHERzz084pSZ-gMbvxs7CntduOKyc4zBHiQL8aXniptQ6zHvHzFMq7UtcoMFtQJowfF0OSSM8UO49-MxUl9ce_SFdvOnX3VJ063sflOV6D7715QGLo8/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjX2Kfmoy3fVMNQYZMaP4bMG8nMyyZAB2Cl7fDor4nkEYJa4QLV5NmgGfBTiGydAZrzAkxT_qHk9nQZ7KoRGqGE0cQQdzLOwTfhJ6nNm-nlwnHbd_eiIVgHYrwqUSEe4X6yjsjrp6Izc4Y/s1600/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQCK8QXCyNGsBsttx1_4o9ND7D_1gs3IIwQ-UE5aSYnv0gBodGPU0qOCwqhbydnUFU1RDOiDLC9B1IEk3RuqKY8iPXpGzKxMXLN78B3p8lvZCuv_KHYOhYnv4hc0PEZNNIFuQY7nJUjh0/s1600/4.jpg)
Zainspirowani książką What Katie Ate z niezwykłymi przepisami, przygotowaliśmy quiche. To przepyszne i syte danie, idealnie pasuje na chłodne jesienne dni.
Kruche ciasto z nasionami chia
270g mąki orkiszowej
150g schłodzonego masła
Sól morska
80g śmietany
2 łyżki nasion chia
Wsyp mąkę do miski, dodaj masło oraz sól i ucieraj tak długo, aż
powstaną grudki przypominające okruchy chleba. Dodaj śmietanę oraz nasiona chia
i ucieraj dalej, aż ciasto zacznie być zwarte. Powinno być dość miękkie w dotyku. Przełóż ciasto na lekko posypany mąka blat i gnieć tak by nadać mu
formę krążka. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na około 5 cm i włóż do lekko
natłuszczonej formy do tarty (średnica 28 cm), my zrobiliśmy to w prostokątnej formie. Wersja XXL.
Wstaw formę na kolejne 30 min do lodówki.
Nadzienie
400g ziemniaków
1 łyżka oliwy
275g białej poszatkowanej kapusty
6 jajek
125ml mleka
120g śmietany
1 garść koperku
2 łyżki nasion chia
200g wędzonego pstrąga (obranego ze skóry i ości, podzielonego na kawałki)
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
Ugotuj ziemniaki. Odcedź, odstaw do czasu wystygnięcia. Następnie pokrój
na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Wysyp kapustę
i często mieszając, smaż około 3-4 min lub do czasu, aż kapusta zacznie
mięknąć i brązowieć. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw. Włącz termoobieg i nagrzej
piekarnik do temperatury 180 st. Blaszkę z ciastem przykryj papierem, obciąż fasolką i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 min lub do czasu aż ciasto
nabierze jasnozłocistego koloru. Odstaw do wystygnięcia.
Trzepaczką wymieszaj jajka, mleko, śmietanę, koperek oraz nasiona chia,
dopraw solą i pieprzem.
Na dnie ciasta ułóż plastry ziemniaka, podsmażoną kapustę i kawałki
pstrąga. Ostrożnie zalej całość masa jajeczną delikatnie przyciskając nadzienie
do tarty, żeby płyn wydostał się na powierzchnię. Piecz 30-35 min lub do czasu, aż tarta nabierze złotobrązowego koloru.
Posyp ziołami i podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Pasuje
do tego idealnie sałatka z rukoli lub kopru włoskiego.
Smacznego !!
Smacznego !!
W mojej kuchni brakuje książki kucharskiej - bez wątpienia.
OdpowiedzUsuńMusisz to nadrobić. My już klika książek w swojej biblioteczce posiadamy. Gotowanie z taką książka jest przyjemniejsze ;)
UsuńMam wrażenie, że waszym wykonaniu wszystko jest smaczne a już na pewno pięknie wygląda na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńZrobiłam, tylko skorygowałam proporcje :-) Przepyszne. A ciasto! Kruchutkie i miękkie jednocześnie. Dawno nie jadłam tak pysznego.
OdpowiedzUsuńNa zdrowie !!
Usuń