9 października 2015

QUICHE









Zainspirowani książką What Katie Ate z niezwykłymi przepisami, przygotowaliśmy quiche. To przepyszne i syte danie, idealnie pasuje na chłodne jesienne dni. 
Kruche ciasto z nasionami chia
270g mąki orkiszowej
150g schłodzonego masła
Sól morska
80g śmietany
2 łyżki nasion chia
Wsyp mąkę do miski, dodaj masło oraz sól i ucieraj tak długo, aż powstaną grudki przypominające okruchy chleba. Dodaj śmietanę oraz nasiona chia i ucieraj dalej, aż ciasto zacznie być zwarte. Powinno być dość miękkie w dotyku. Przełóż ciasto na lekko posypany mąka blat i gnieć tak by nadać mu formę krążka. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na około 5 cm i włóż do lekko natłuszczonej formy do tarty (średnica 28 cm), my zrobiliśmy to w prostokątnej formie. Wersja XXL. 
Wstaw formę na kolejne 30 min do lodówki.

Nadzienie
400g ziemniaków
1 łyżka oliwy
275g białej poszatkowanej kapusty
6 jajek
125ml mleka
120g śmietany
1 garść koperku
2 łyżki nasion chia
200g wędzonego pstrąga (obranego ze skóry i ości, podzielonego na kawałki)
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
Ugotuj ziemniaki. Odcedź, odstaw do czasu wystygnięcia. Następnie pokrój na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Wysyp kapustę i często mieszając, smaż około 3-4 min lub do czasu, aż kapusta zacznie mięknąć i brązowieć. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw. Włącz termoobieg i nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. Blaszkę z ciastem przykryj papierem, obciąż fasolką i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 min lub do czasu aż ciasto nabierze jasnozłocistego koloru. Odstaw do wystygnięcia.

Trzepaczką wymieszaj jajka, mleko, śmietanę, koperek oraz nasiona chia, dopraw solą i pieprzem.

Na dnie ciasta ułóż plastry ziemniaka, podsmażoną kapustę i kawałki pstrąga. Ostrożnie zalej całość masa jajeczną delikatnie przyciskając nadzienie do tarty, żeby płyn wydostał się na powierzchnię. Piecz 30-35 min lub do czasu, aż tarta nabierze złotobrązowego koloru.

Posyp ziołami i podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Pasuje do tego idealnie sałatka z rukoli lub kopru włoskiego.

Smacznego !!

6 komentarzy:

  1. W mojej kuchni brakuje książki kucharskiej - bez wątpienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz to nadrobić. My już klika książek w swojej biblioteczce posiadamy. Gotowanie z taką książka jest przyjemniejsze ;)

      Usuń
  2. Mam wrażenie, że waszym wykonaniu wszystko jest smaczne a już na pewno pięknie wygląda na zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, tylko skorygowałam proporcje :-) Przepyszne. A ciasto! Kruchutkie i miękkie jednocześnie. Dawno nie jadłam tak pysznego.

    OdpowiedzUsuń