![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUwuIvIDu1syPRPHzO4rw0MUMx8G66MHv7pLsji_V2R6S-aRsVW1LhxGn-NgPnlCiHJrJUPbDubEmvhs-_kM1rOkEW9jQq3gXkRZ9tG3e1Kn7OxmFrsypfLBny1prrujy7R6dAhtqQVLo/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9URkpQPEERHPYg-gLBbfYqFA8y2LmQclsJRyc_lZLf7_sx7rvSwHsI21IYIUE-_CzxXMl869n1FN_cgZjMmP0RRvVdS8ewHiZuOxIqqGnJojbNj27K3HWvr58VguwsKJ27uAQRCV1NhE/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgy4YRJITaPqKO_8m5XPyGu9RMcg60evuNH9vUHlY9z-ImtbvNPcI22LkVtYNLH-igMmwAbSpC-nyOMJxsfYXYXd_UdPfC9_zvEDp9Rod97o6Uo-i9W3EltZfpFK-9dvHmKLOwobhHcyfc/s1600/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioAsu_jMutivthTjcKMVTNCszQmGnhhyukOdAkPnYz1jI-9FGhhjJ4GTGJzJ4I4fpxlCKxPSYjdc283w058cNUMAedIN2QRKXppvfzvkZ5W2kKDLe74OXETXRpGANG4Z8Yf-P2zh7A47w/s1600/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHD8zfo5url4YphRVAhQkRTzNOwpYFPYXnLhuIKDZ8cnltkMMpSBFyyDjlMrkikVxJaYIZ0Lm_g78NMs1jtzyPJ8NhBmSYzJAooRsEKZvhdD-Je1VLyv19C_Sd9IAYeW64etBuCZs2omA/s1600/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVuAZzx65ZwGKS4hi4-aEJmR114sG07YDxGyNW_hcvjjQHe5s_1TzTdJEzjWn8leyOLPqzaYzoLqpEsbldIxnpHlOUP4lgTrw_6Awr8NRexJNSOXRdAXmQcBJlAJtnTwUlhdz4AsLDP1k/s1600/6.jpg)
Edek wyjechał na ferie do dziadków. Nadrabiamy kino, spotkania z przyjaciółmi, wieczorne wypady na miasto. Mamy czas dla siebie. Jeść oczywiście też musimy. Gotujemy szybkie dania.
KREM Z BATATÓW
3 marchewki
1 pietruszka
2 gałązki selera naciowego
3 małe szalotki
3 średnie bataty
2 ząbki czosnku
4 szklanki bulionu
4 szklanki bulionu
kawałek świeżego imbiru
kilka plasterków podsmażonej dojrzewającej kiełbasy lub chorizo
przyprawy (kurkuma, słodka papryka, mielona kolendra, cząber, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz)
W garnku na oliwie szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę razem dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Smażymy, co chwilę mieszając, przez ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy gorący bulion i gotujemy przez ok. 20-30 minut do miękkości batatów. Wszystko miksujemy. Podajemy posypane świeżą pietruszką, czarnuszką i podpieczoną kiełbasą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz