25 lutego 2016

WARKOCZ NADZIEWANY







Brak zimy i śniegu. Za oknem słota i deszcz, aż nie chce się z domu wychodzić. Chcemy słońca, chcemy wiosny. Pozostaje nam tylko czekanie i objadanie się ;).  
Przepis na wieniec drożdżowy z orzechami i pietruszką pożyczyliśmy z bloga Make Cooking Easier.

SKŁAD:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
 2 pęczki świeżej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich, brazylijskich (jakie lubicie)
3 łyżki oliwy
garść gruboziarnistej soli 
kilka kawałków ser mozzarella lub pleśniowego

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak by ciasto podwoiło swoją objętość. Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy oliwę, posypujemy natką pietruszki, wyciśniętym czosnkiem, posiekanymi orzechami, solą morską i kawałkami sera. Zwijamy wzdłuż boku. Powstały wałek ciasta przecinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. 
Smacznego.

4 komentarze: