9 sierpnia 2017

W OGRODZIE









Jak bardzo lubimy ten czas. Wakacje, ciepłe wieczory, ukojenie w cieniu drzew. Sezonowe owoce i warzywa. Świeże kwiaty i zioła. Wspólne chwile w ogrodzie. Uciekamy od codzienności, od gwaru dużego miasta. Mamy dużo czasu tylko dla siebie. Czas na długie rozmowy, wspólne małe przyjemności. Takie przyjemności ja ta stole :)

Letnie ciasto z bezą

Ciasto:
200 g mąki orkiszowej
150 g zimnego masła
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka

Beza:
4 białka
150 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Owoce:
750 gram borówek
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Piekarnik rozgrzejcie do 170 st. C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia (spód i boki). Produkty na ciasto wsypcie do miksera lub na stolnicę i wyróbcie gładką kulę. Następnie wyłóżcie nim spód formy i boki do 2 centymetrów. Spód podziurkujcie widelcem. Owoce zmieszajcie z mąką ziemniaczaną i wysypcie na przygotowany spód. Na górę wyłóżcie ubitą bezę. Ciasto pieczcie w piekarniku przez 30 minut, a następnie zmniejszcie temperaturę do 60 st. C., włączcie termoobieg i pieczcie jeszcze 10 minut. Po lekkim ostygnięciu można się zajadać.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz