![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiv9HOlDopEBnNg7j_3T8oZNvSIWFBYpZFgnJIji6yUyzanuQnkbmTw48Mkvy0FyrUPJUdVUJAnPMiQSxmA8BSRbJ00uJjBaSFBYh14b4ac_WlAd1SXBPiVxJREC31MjmMoMhcmMkUyk-s/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2wBL-_DqFbSPWDW0nt_07jdl8Oo9sZbwYM5S9DX6UGxE8hjCYW_7FDclTyKi83mHThB1LATyxCtBpYcunxeXAy8E27jbZW_xaudPUaOem81n68P9_ZkqHHt6ToRLYvsiNWBpgiNfg7o4/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPnyYgYfP4cktCa4M11ZvEPBgk8qNf8wHMFg5b8Nyk_blJwfMttzjP3z5Joi_-AKz5xdgrrunnjJ8RdvOh3qNvWA7mbghlp1LQwc9TQb3vVuF35zB6VyN4FUrLKdvPMRpO2AuDLheH-iM/s1600/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxFFOx777UJrD0slIx8vDXgWfGVG4JlZ42SwMv76eRqWepAvQPfiXMa4PjrFEQZoBZJapWjrmBUwRVaN3muIqNBPY2DkDd0FavSUfkSEsW-GMfvOo7O7mY4R6CCWG1MYlPeJYv5ZC1wJw/s1600/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7NY_b_bYkj8ig-swEPRM52Vm6FzTFryNtM2MHmsuYQF4pI8qeOfcNNe_C4H26zjQPIAz-EYJ-4r1uUjPKrCCOulzyyH-moGnKbjhtKtsQnvSpUmggkgOmKP1xW3u8pknBDcIq9Ox2I14/s1600/5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-LMwy4E-2E7Z7DMAnPt6KbtHB_Z4aTXrTpvcLKozcyR5d-SjYj0aIN1v4VkWsIRrUPYm1gwVePkTxMfUV-bLFrGXGIdFmuN9GW9Z-qa08t2KrXU5c1iRbSbnpH_t-hF8o91SI_2Ck4wU/s1600/6.jpg)
Nie jesteśmy fanami ciastek Oreo, tych z paczki oczywiście. Wręcz ich nie lubimy. Ed nawet ich jeszcze nie próbował, bynajmniej my o tym nie wiemy ;)
Proponujemy Wam dużo zdrowszy przepis bez spulchniaczy i emulgatorów.
DOMOWE OREO
Ciasto:
1,5 szklanki mąki amarantusowej
0,5 szklanki brązowego cukru pudru
szczypta soli
1 ziarenko kardamonu rozgniecionego w moździerzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki karobu
3 żółtka
180 g miękkiego masła
Krem:
6 łyżek oleju kokosowego
4 łyżki syropu z agawy
laska wanilii lub 2-3 krople ekstraktu waniliowego
250 dag wiórek kokosowych
Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy je na placek grubości ok. 0,3 mm. Kieliszkiem lub foremką wykrajamy kółka i przekładamy je na wyłożoną papierem blachę. Na każdym ciastku możemy wycisnąć ozdobny wzór. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 18-20 minut. Po upieczeniu odkładamy ciasteczka na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wiórki, syrop, olej kokosowy i esencję miksujemy na gładką masę. Z masy robimy kulki i układamy je na ciasteczko, lekko spłaszczając. Przykrywamy drugim ciastkiem. Uwaga ciastka są bardzo delikatne.
Wiórki, syrop, olej kokosowy i esencję miksujemy na gładką masę. Z masy robimy kulki i układamy je na ciasteczko, lekko spłaszczając. Przykrywamy drugim ciastkiem. Uwaga ciastka są bardzo delikatne.
Smacznego !!
Świetny przepis. Jako, że mam alergię na gluten cierpię na ciągły niedobór słodyczy, a ciasteczka z mąki amarantusowej to jest to! :D
OdpowiedzUsuńSmacznego !!
Usuń