![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaveMTaZ253JfihhDFCuZNeaFbH8qXYa-QLdZkpM8B5JXbU4S5VetkgvlmuCmG87Bo3re_bK09ITfxbwHRsy_v3cBsnKGm4QujTcI1dHDiLUriSPVgXr0omoC82qfYR5QiSHZ9yFCjSWs/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0pBhPlYOarTANXMon9RxHm1kp5rKzlOv9hByndvpH77XvkLDD1bYes3G_qosgNwm3jQ4iG7WoIbaCyQp7wT2Sxcecz5hSoTLbWPEk5J5Jqco39tEfhUvpdbzpapufhaNjvsIflD_6TXw/s1600/2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzais0SSU8R9Sd9nV2l0c7cH5h0OKTyxsXdnp689OYjAJK_nN7VA-kHsR4ncyyJgb2Z7loMD2rrjhJovQIkHdzuWY6LXuiYkJ2_L8GEY6p3P8nfcbgFB2grX35UVvC570hZhcSGzCC9No/s1600/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfeec-R0X4XViO1xnLHEI3mI85TpxeejGg-6Nl-ad0wy7hIg0juYRm80mO63weN67ydTjyfIQRWlXVNDuCkGuknjTwf9R1gwm1NbDiTqDuK-5cywxgd6QVH7aK3adyvzsn95AcVCpWFuc/s1600/4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBl2WiTJZ8XmV0KRMbnjhMlYdaop20RetaFbe5eW4-k4SzSY27lERExJ1DXflObV7s9DXy5fgssWXjN5I-UqR3UQ8zRwjlwu65vYyo_l65Ayi1UBTT_N2GXAi3doEVs66jw4jGOqMU_co/s1600/5.jpg)
Brak zimy i śniegu. Za oknem słota i deszcz, aż nie chce się z domu wychodzić. Chcemy słońca, chcemy wiosny. Pozostaje nam tylko czekanie i objadanie się ;).
Przepis na wieniec drożdżowy z orzechami i pietruszką pożyczyliśmy z bloga Make Cooking Easier.
SKŁAD:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
2 pęczki świeżej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich, brazylijskich (jakie lubicie)
3 łyżki oliwy
garść gruboziarnistej soli
kilka kawałków ser mozzarella lub pleśniowego
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak by ciasto podwoiło swoją objętość. Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy oliwę, posypujemy natką pietruszki, wyciśniętym czosnkiem, posiekanymi orzechami, solą morską i kawałkami sera. Zwijamy wzdłuż boku. Powstały wałek ciasta przecinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut.
Smacznego.
Świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Zrób warkocz i napisz jak smakował :)
Usuńomg! Pycha! robię w najbliższym czasie! Poza tym ten warkocz taki fotogeniczny;))
OdpowiedzUsuńKoniecznie !!!!
Usuń