24 czerwca 2016

OGÓRKI MAŁOSOLNE










Jest to sprawdzony przepis mojej Mamy. Wystarczą dobrej jakości składniki.

SKŁAD:

2kg ogórków 
pęczek kopru
korzeń chrzanu
liść chrzanu
3l wody
3 łyżki soli
1 główka czosnku

Ogórki moczymy w zimnej wodzie na 1h przed kiszeniem. Odcinamy końcówki. Dół słoika wykładamy 3 gałązkami kopru. Układamy ogórki na przemian z czosnkiem i chrzanem. Na wierzchu wkładamy pozostały koper. Zalewamy, zagotowaną gorącą wodą z solą. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie, możemy włożyć na górę piętkę chleba. Po dwóch dniach ogórki są już mocno ukiszone. My najbardziej lubimy ogórki po jednym dniu kiszenia :)
Samcznego.

10 komentarzy:

  1. troszkę zmodyfikowaliście przepis bo dodaliście chrzan :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy słoik małosolnych jaki zrobiliśmy zniknął w 1,5 dnia. Dzisiaj wstawiamy drugi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaku już się zrobi taki słoik, to ogórki wszędzie lądują: do obiadu, grilla, kanapek i przegryzek :)

      Usuń
  3. Super zdjęcia, aż bym teraz pojadła takie ogórasy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi smacznie. Jutro robię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Niedługo ogórki już nie będą takie smaczne.

      Usuń
  5. Już się robią. Ach to czekanie ;-)

    OdpowiedzUsuń