13 października 2017

ZDROWE PRZEKĄSKI

Nadchodzi jesienno-zimowy czas i długie wieczory, które spędzamy razem w domu. Gramy w planszówki, staramy się znaleźć czas na książkę, ulubiony serial albo film. Oczywiście lubimy wtedy coś przekąsić. Małe snacki są też dobrą opcją na mały głód w ciągu dnia.  Edward uwielbia je zabierać do szkoły.

Pieczone migdały

100 g migdałów
sól w płatkach lub gruboziarnista
suszona papryczka chilli (dodatek dla dorosłych)
oliwa

Migdały wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię. Powoli prażymy i często mieszamy. Jak popękają ściągamy z gazu. Odczekujemy pół minuty i polewamy lekko oliwą. Solimy do smaku i kruszymy jedną małą papryczkę. Jemy jak ostygną.

Cantuccini

180 g mąki owsianej
80 g mąki orkiszowej (oraz niewielka ilość mąki do podsypania podczas zagniatania ciasta)
120 g cukru trzcinowego
5 g proszku do pieczenia
50 g drobno posiekanych migdałów
50 g całych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 duże jaja
szczypta soli
Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz otartą skórkę z cytryny, 2 duże jaja oraz całe migdały. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia. Bardzo ostrym nożem kroimy plastry grubości 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy przez 10-12 minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.

Nachos 

1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
200 ml gorącej wody
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki 
łyżeczka suszonej bazylii
ząbek czosnku
szczypta soli

Mąkę i przyprawy mieszamy dokładnie w misce z połową gorącej wody. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo wody do uzyskania zwartej masy. Przekładamy ciasto na blat, rozwałkowujemy bardzo cienko, aby nachos były chrupkie po upieczeniu. Kroimy na trójkąty. Wykładamy na blachę i pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub guacamole. 

Krakersy z nasionami chia

1/2 szklanki nasion chia
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki mąki migdałowej
2 ząbki czosnku
szczypta mielonego kminku
szczypta mielonej, suszonej kolendry
szczypta soli
1 szklanka wody

Miksujemy wodę z czosnkiem i przyprawami. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Czekamy kilka minut, aż nasiona chia spęcznieją i masa zgęstnieje. Wykładamy masę na blachę przykrytą papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równo na wysokość ok. 5 mm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 20 minut. Następnie wyjmujemy blachę i kroimy placek na kawałki. Pieczemy kolejne 40 minut. Wystudzone przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Chrupiąca ciecierzyca

250 g suchej ciecierzycy
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta papryki chilli
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki tymianku
Ciecierzycę moczymy przez noc i gotujemy do miękkości bez przykrycia w lekko osolonej wodzie (ok.1,5 h). Można ją zastąpić ciecierzycą ze słoika lub z puszki. Odsączone ziarno mieszamy z olejem i przyprawami. Wykładamy na blachę i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Życzymy smacznego :)
















1 komentarz: