17 listopada 2017

COOKIES


Staramy się, żeby Edek do szkoły miał zawsze zdrowe, pyszne ciasteczka, które sami pieczemy. Edek jest alergikiem, więc musimy wiedzieć z czego składają się dania, które spożywa. Staramy się używać zdrowych, dobrych jakościowo składników. Szczególnie zwracamy uwagę na słodycze. Nie mogą zawierać mleka w proszku, ani innych niezdrowych niespodzianek. Mamy chyba też jakieś inne poczucie słodkości. Zawsze z przepisów, które robimy, obcinamy cukier. W poniższych przepisach też jest go mniej niż w oryginałach.

Ciasteczka czekoladowe


100 g gorzkiej czekolady 

100 g masła

1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego
2 łyżki kakao
1 jajko
240 g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladę dzielimy na kostki. Masło kroimy i ocieplamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masło ubijamy na jasny krem razem z cukrem pudrem i kakao (ok. 5 minut). Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez ok. 3 minuty.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitej masy i mieszamy.
Masę dzielimy na około 13 części. Formujemy placuszki, na środku kładziemy kostkę czekolady i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 13 minut.


Słodkie ciasteczka owsiane z miodem i rodzynkami 

100 g płatków owsianych błyskawicznych

50 g płatków jaglanych

90 g wiórków kokosowych

200 g mąki orkiszowej
50 g drobnego cukru trzcinowego 
10 g rodzynek
drobno otarta skórka z 1 cytryny
185 g masła
60 g płynnego miodu
30 ml wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do miski wsypujemy płatki owsiane, jaglane, wiórki kokosowe, cukier, mąkę, oraz skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Masło, miód i wodę podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, aż się stopi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sodę oczyszczoną i energicznie mieszamy trzepaczką przez 15 sekund, aż mieszanina będzie jasna i spieniona. Wlewamy do miski z suchymi składnikami. Starannie mieszamy i toczymy ok. 22 kulek wielkości piłki golfowej. Lekko spłaszczamy. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce w odstępach 5 cm. Pieczemy 18-20 minut, aż ciasteczka będą złociste, ale nadal dość miękkie. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by całkiem wystygły.

Słone ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem

50 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g płatków jaglanych
110 g mąki orkiszowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki soli
1 jajko
2 oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
90 ml miodu lub syropu klonowego
1 jabłko

Do miski wsypujemy płatki owsiane, jaglane, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię, syrop klonowy lub miód. Mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłka.
Jabłko kroimy na ćwiartki, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Wyjmujemy masę z lodówki i mieszamy z jabłkiem. Nakładamy po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształtne dyski - ok. 10 sztuk. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10 - 13 minut.

Ciasteczka czekoladowo-bananowe z pekanami

110 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
50 g drobnego cukru trzcinowego,
1 duże jajko
140 g mąki orkiszowej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g ciemnego kakao w proszku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1/4 łyżeczki soli,
100 g gorzkiej czekolady w płatkach,
50 g ugniecionych bananów (około 1/2 małego owocu),
170 g łuskanych pekanów drobno posiekanych,
50 g cukru pudru do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy przez kilka minut. Dodajemy jajko i powoli miksujemy, aż składniki się połączą. Do osobnej miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i sól. Wymieszane dodajemy do maślanej masy. Miksujemy 15 sekund i dodajemy czekoladę oraz banany. Miksujemy do połączenia składników i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gdy ciasto stężeje, toczymy kulki o średnicy 3 cm. Wsypujemy do miseczki posiekane pekany i obtaczamy w nich kulki ciasta. Dociskamy, aby przylgnęły. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozkładamy na niej ciastka. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Wsypujemy cukier puder do miseczki i obtaczamy delikatnie kulki z ciasta. Rozkładamy na blaszce co 2-3 cm i spłaszczamy na grubość 1 cm. Pieczemy 10 min. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, więc odstawiamy blachę na 10 min, po czym ostrożnie przekładamy ciasteczka na kratkę.

Magdalenki z miodem i pomarańczą

90 g masła i 20 g stopionego do natłuszczenia formy
2 łyżeczki miodu i 3 łyżki do glazurowania
2 duże jajka
30 g drobnego cukru do wypieków
nasiona z 1/4 laski wanilii
drobno otarta skórka z 1 małej pomarańczy
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczka soli
20 g łuskanych pistacji, migdałów lub innych orzechów

Umieszczamy w małym rondelku masło, 2 łyżeczki miodu i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się stopi. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka, cukier, nasiona wanilii oraz skórkę z pomarańczy miksujemy na gładko. Przesiewamy do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól i wsypujemy do masy. Miksujemy do połączenia składników, po czym dodajemy ostudzone masło z miodem. Krótko miksujemy. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Jeśli używasz metalowej formy natłuść ją roztopionym masłem i oprósz mąką. Nakładamy do foremek po czubatej łyżce ciasta, tak aby sięgało do dwóch trzecich wysokości ścianek. Pieczemy 9-10 minut, aż magdalenki zarumienią się przy brzegach, a po środku będą się lekko ugniatały pod naciskiem. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na minutę, zanim wyłożymy ciastka z formy. Po wyciągnięciu układamy magdalenki na kratkę by wystygły. Usypujemy na talerzu linię ze zmielonych orzechów. Rozgrzewamy miód, po czym smarujemy lekko magdalenki po tej stronie, na której odbił się wzór muszli. Zanurzamy węższy koniec ciasta w orzechach, tak aby do niego przylgnęły, tworząc centymetrowy pasek. Powtórz to z pozostałymi magdalenkami.

Smacznego!

Ciasteczka są inspirowane przepisami pochodzącymi z książki Yotam Ottolenghi - Słodko oraz ze strony www.kwestiasmaku.pl.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...