Za oknem ciepło i słonecznie. Drzewa i krzewy przybierają piękny kolor zieleni. Bardzo lubimy ten czas. Czas, kiedy po szkole możemy szwendać się do wieczora. W takie dni, kiedy odbieramy Edwarda ze szkoły, staramy się zabrać do torby zawsze pożywny obiad. Przedstawimy Wam kilka naszych szybkich ulubionych mis. Dania te są kolorowe, cieszą oko i przepyszne, co cieszy nasze żołądki. Wystarczy mieć ze sobą łyżkę lub widelec i wszystko wymieszać.
Smacznego.
Smacznego.
Wszystkie podane składniki są na jedną misę.
Misa krewetka
100 g makaronu ryżowego nitki
100 g makaronu ryżowego nitki
6 krewetek z czosnkiem i chilli (usmażyć)
½ pęczka boćwiny (blanszować)
garść groszku
młode buraczki (smażyć na oliwie)
sos: sok z limonki, szczypta cukru, chilli, oliwa z oliwek, sól
sos: sok z limonki, szczypta cukru, chilli, oliwa z oliwek, sól
Misa tuńczyk
Składniki:
100 g świeżego tuńczyka (grillować)
100 g ryżu (ugotować)
100 g ryżu (ugotować)
garść groszku
garść młodego jarmużu (blanszować)
świeży szczypiorek
kilka plasterków papryki chilli
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku
Wywar:
250 ml mleka kokosowego (gotować kilka minut z przyprawami)
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy
Sok z ½ cytryny
sól, pieprz
sól, pieprz
Misa makrela
100 g wędzonej makreli
60 g żółtej soczewicy (ugotować)
mała garść kaparów
kilka plasterków ogórka
½ jabłka
garść kiełków rzodkiewki
sos: musztarda, sok z limonki, syrop z agawy
sos: musztarda, sok z limonki, syrop z agawy
Misa gazpacho
Składniki:
1 ogórek gruntowy spiralizowany
100 g mięsa indyczego na kotleciki (usmażyć)
5 zielonych szparag (grillować)
30 g groszku cukrowego (blanszować)
garść kiełków rzodkiewki
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku
Wywar:
100 g pomidorów
1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekać)
1/2 ząbka czosnku (zetrzeć)
kawałeczek papryczki chili
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
2 łyżeczki octu winnego
4 łyżki oliwy
pieprz, sól
pieprz, sól
Misa jajko
100 g kaszy bulgur (ugotować)
kilka małych pomidorów (upiec na oliwiez odrobiną soli i cukru)
1 jajko ugotowane na miękko
3 różyczki kalafiora (grillować)
garść małej czerwonej fasolki
pesto z zielonej pietruszki (miksujemy pietruszkę z oliwą, sól i pieprz do smaku)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz