![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZwsokYuwVdNXNEdlKL401mNhTdwiE9s92cruuqPog-4Np723sKaO26gxyGMZklBtAQFTs0YYYxaGoDIj_SntvIe4YIEXs8Jx8hIf9ajQu3TClFDPTgFhA6VTskC1LqpvywRlAukrsg8DP/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFcIDowqKBRLIOKYTyQRl7IwVI7QWLW0OHYP1JwhGOOTtmC2WLskbHQiPlKf52Fjh3tkhoonx1gxw0YSKLco8qohIriz2aBWlqAJVrRd5VFQucPDYrlEg_8dRZQ6Wd3HghSlzRjAU7cPN8/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEholsHuyTHH4rg7-ywPnQEcW2wq9iukcTYA042_6SK-k7BZE11PKyqcipOPqWSrQHs8vx8RlfpH1U3yJNhuhZzUUPElSQGDzgB7SbwLSCawgGml070WgIkCT4CPVxAz1Luw6xXVabu8QVTZ/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMAlMaIm9HH4wfkRXbVeFkfo56YZvryps1mSq0pfutCr3oJWQ1b_tVsvpe7AProZCw3fSubYoZGG4fGGTRN-Qqn9OCxih0XUmuUKYYVoMj8LCBIksIuAuSWfkoX7D6DpKV0yh3XYeyHDV7/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJzGCRIOpwr7d3j-SIlTLOVEIPa3jH2fpf7vK53nC7DPa5FMwswmYJIks-Ja2C7ymGYs5SomVPAQ4ONtlSIum60YvmxxhUSDkAVD9JYrZj8eVo-CgJGNx6oS-nPrcjC1GPyUts335hcVzR/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1HUkLY4a_E_S0-PVDVPD66axxImgbLC9z9GVm3Vx_xFAIMtu1IQFKfB0xYN6hZhsK7CJLUYsr6upE-V-krrHyCnTt4IdeX6b5zSXtUwiOebLcA3yzehfjYM-Ei32_lBHBtzD25bPOX843/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxhYdj1EUN_pF0lfbsbYZgBkBd6TX7vIoOXNqjZECd1tW_dXWPIFrpoZpCI-IX-Hg3BSUJr4ENEMF199KnONagfgsXj9o1ytJqHk-6BvRGAIx7YnCZwpvzZA7gTbDrMP0jFQlcV9lHmxV1/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+7.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBPbzn4I8envHAagFov_HOn5v4OU2yHQNYEQ6JX23UT-xfbPkuS1P5hSPA5qOpmTARVOJbx51tLPxAuiuuaA9vpcWcZLxyLbELrJkKZL1g3QoZsoAgt_UxzbM8syTi7aya51zNLVWCopHj/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+8.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipa5imxeKWHbFmrQ-e84JYmsXhSSOhLTOdf9gxJARiPnD3223OGIrvE1u1kKg7kf4o7XkbORJ6AVz_iKvU-FQB1lvvlnYfE-V7HCfviVPrK6DYOoaq6el6hXCv_9QTp6jnDUOuXxwpjlMt/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+9.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXzAvfQPXFKhM8GSv2GXTU9Ovb7vxcGMxYsaM4fcLr7_NWuLb8ppW9J7KEQAYN_JxkqKAWiGNu9JQ25gPPyczq8BXeMBd4zhtJdiTdNeULy6i6W30E0JY0lYUa2y6yjD6vYhtu6F38mHzr/s1600/Dom+pod+ska%25C5%2582a%25CC%25A8+-+ciasto+bezglutenowe+10.jpg)
Krucha tarta z rabarbarem i galaretką
Ciasto
150 g mąki bezglutenowej
2 łyżki cukru
Szczypta soli
90 g masła (zimnego)
6 łyżek lodowatej wody
1 żółtko
Nadzienie
1 kg rabarbaru
200 g cukru
1 pomarańcza
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 galaretka bezglutenowa
Ciasto
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieramy palcami masło z mąką, jak na tradycyjne kruche lub miksujemy mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. W międzyczasie dodajemy lodowatą wodę i łączymy składniki w gładką kulę. Nie wygniatamy za długo.
Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około 30-60 minut do lodówki.
Nadzienie
Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy na 1,5 cm kawałki. Wkładamy do garnka, dodać cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, ekstrakt waniliowy i cynamon. Mieszamy na większym ogniu aby zagotować. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 5-7 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie rozpadnie się.
Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy na 1,5 cm kawałki. Wkładamy do garnka, dodać cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, ekstrakt waniliowy i cynamon. Mieszamy na większym ogniu aby zagotować. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 5-7 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie rozpadnie się.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką i wykładamy nim spód oraz boki formy (na wysokość około 1,5-2 cm). Ciasto posypujemy mąką ziemniaczaną lub płatkami owsianymi i uklepujemy je dłonią, delikatnie wciskając w spód. Wstawiamy do lodówki na 20 min.
Rabarbar wykładamy na spód tarty. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut.
Na ostygnięte ciasto wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!!
mniam
OdpowiedzUsuń