![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEho37fi3raiykvFX2LyMME1eLHlX3odj3sDoVy5561ziIgtBzBnJDcFqrv1pYJGb4kVbGp-_2WZK8kSKQvk7AG-QtiRvmwJ8Yvtc-vneVzRN7NASld6fOHAKV4R-OlldolYlng3x54QxTU/s1600/DSC_8160.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIbFFvH3u3VDpvd9WuPBSETMulaiSFxq0LgkRSXKiIYHzqZuDTnS_S0uxCtA0ZxVCd9KvM5iYHoV7q9ZUyB0cHmQTh_Yx3xz2LJcPbFYJgRPaoOVOqNJFnYKFygingkSiVxoCwueSVizs/s1600/DSC_8165.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM80ZlagJ9J3L2cx-8vT9dnKwjsmxVSJiZ66JYkidt8T3u-SsXi6FXMV5Hczfk6MSmpReGArcFbTUpjlaPGAZZA__KBtoXSQHr98X-VAEY1A46E5e0aHFVa_tIzhL5-Zqo9ETlf0vSzHI/s1600/DSC_8175.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQ7cE_lr1EwXUBFm_bP4t26zdimJ-oh3UY28GLiXQuqxAjX7uS9SqjJNJE7T_V5XQeIGtYfYfyuhJSmgTog-UlwqqIwC1f5lB0lVvZRQESu9KTHEDF54wlXGCiPBxsp99nRPE63pogqaU/s1600/DSC_8179.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTS5GLNBlwm4lgV6ff4qN7tD1B3hjak3_rwIL1Wwvk0jiU-IgVJCJ7LErUmx9l-67CVGrLZU1nr9HGIRcSKX2dm9PJiq9wvkCRdaRgIsZG4tJHyqjqRQLNzQUy_M1WOHfpev5MF7UuxbY/s1600/DSC_8187.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAFtY4WH1tIAfVgYgc4FqXMjBr98TWWm0qm5geRrhICevkPwPOWP3DJkJxZVR4A4sDiXlhfnQV_P1WChxCaCGyipcZiimcVwl025WRYTKHVX5NQxERropO3yjWw6MhAdus9geeAymtAtI/s1600/DSC_8713.jpg)
Z zebranych owoców musiałam upiec ciasto, wiadomo, bezglutenowe. Idealne, szybkie i proste. W sam raz do porannej kawy.
Szarlotka z surowych jabłek
85 g mąki jaglanej
30 g mąki teff
50 g mąki kokosowej
160 g mąki owsianej
100 g masła, zimnego
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki sody
ziarenka z 1 laski wanilii
1 jajko
1 płaska łyżka śmietany
1 kg jabłek
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki zielonego, mielonego kardamonu
W misie robota miksujemy: mąkę, masło, cukier puder, sodę, wanilię i jajko. Powinna powstać kruszonka. Odkładamy połowę, a do reszty dodajemy łyżkę śmietany i miksujemy przez 10 sekund. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wylepiamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wstawiamy blaszkę z ciastem i pieczemy 15 minut. W tym czasie jabłka obrane ze skórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy jabłka do durszlaka i odciskamy sok. Starte jabłka mieszamy z przyprawami i cukrem. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim jabłka, wygładzamy łyżką. Na wierzchu wsypujemy kruszonkę z miseczki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut (ciasto jest gotowe, kiedy wierzch będzie złoto-rumiany).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz