15 stycznia 2021

BAJGLE BEZGLUTENOWE







Pierwsze bajgle upiekliśmy jakiś czas temu. Był to jedyny, mączny wypiek bezglutenowy, który wyszedł za pierwszym razem. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu i przepyszne. Pasują na śniadanie, lunch i kolację. Robię wg poniższego przepisu. Z tego wychodzi 10 sztuk. Połowę ciasta od razu mrożę, bo bajgle najlepsze są zaraz po upieczeniu. Testujcie i smakujcie.

Składniki

550 g mąki owsianej

110 g mąki ziemniaczanej 

100 g mąki ryżowej

100 g gryczanej

25 g łuski babki jajowatej

3 łyżeczki suszonych drożdży

2 łyżeczki soli

4 jajka

3/4 szklanki oliwy

375 ml mleka


Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i łuski babki jajowatej. Ubijamy 4 jajka około 4 min, dodajemy żółtka, mleko i olej. Następnie cały czas mieszając dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie elastyczne. Dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy wałek 24 cm i układamy pierścienie. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy nasze bajgle i zostawiamy pod przykryciem, na 45 min do wyrośnięcia.

W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na nie bajgle, tak żeby się nie stykały. Gotujemy po 1 min z każdej strony. Za pomocą łyżki cedzakowej dokładnie osuszamy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Powtarzamy tą czynność ze wszystkimi bajglami. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem wymieszanym z jedną łyżką mleka. Posypujemy solą, makiem, czarnuszką. Tak, jak lubicie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 min lub do czasu aż nabiorą złotego koloru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz