10 stycznia 2018

BEZ LAKTOZY

Moja dieta to nie kaprys. Okazało się, że Ernest, zresztą podobnie jak Edward jest alergikiem. Pomimo naszego zdrowego odżywiania, musiałam bardziej restrykcyjnie podejść do mojej diety i wyeliminować z niej produkty, które mu szkodzą, uczulają go. Musiałam usunąć z mojego jadłospisu cały nabiał i to nie tylko krowi ale również owczy i kozi, orzechy, migdały oraz gorzką czekoladę. Po wyeliminowaniu tych produktów okazało się, że wszystko u Ernesta się unormowało. Dieta pasuje też pozostałym domownikom. 
Jesteśmy łasuchami i lubimy ciacha, my do kawy, a Edek do herbaty, więc w zestawieniu znalazło się też coś słodkiego :) 
Wypróbujcie nasze dania i dajcie znać co Wam smakowało.

Owsianka

Porcja dla 3 osób
7 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych (ja mam zmieszane w słoiku płatki jaglane, ryżowe, owsiane, gryczane oraz jęczmienne)
750 ml mleka ryżowego
owoce
nasiona chia
syrop z agawy

Mleko gotujemy, dodajemy płatki i przez 3 minuty mieszamy na małym ogniu. Do płatków dodajemy owoce wedle uznania. U nas jest to najczęściej tarte jabłko, grillowana gruszka lub mango. Posypujemy nasionami chia i polewamy syropem z agawy.

Koktajl truskawkowy

250 dag mrożonych truskawek
250 ml mleka ryżowego
1 banan
1 mango
5 łyżek żurawiny liofilizowanej
1 łyżeczka mangostanu

Do wysokiego naczynia wrzucamy owoce. Miksujemy. Dodajemy mleko i mangostan. Chwilę miksujemy i koktajl gotowy. Można dodać do koktajlu zarodki pszenne, otręby lub łuskaną babkę jajowatą.

Zupa pietruszkowo-jabłkowa

Składniki na 4 porcje
½ kg korzeni pietruszki
2 jabłka
łyżeczka suszonego tymianku
delikatny bulion warzywny 500-750
oliwa
sól
 świeżo zmielony czarny pieprz
kumin
kapary
oliwa 
zielona pietruszka

Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę, dodajemy pietruszki i na bardzo małym ogniu dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłko i dusimy przez kolejne 5 – 10 minut, do momentu aż zmięknie. Do garnka wlewamy bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, do miękkości pietruszki. Całość miksujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Jemy posypane pietruszką z kaparami i oliwą.

Ciasto dyniowe

Składniki na keksówkę o długości 24 - 28 cm

Suche składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli

Mokre składniki:
1 szklanka pieczonego purée z dyni
1 łyżka cukru trzcinowego
½ szklanki oleju roślinnego
⅓ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
garść świeżej lub suszonej żurawiny oraz garść suszonej wiśni

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. W dużej misce dokładnie mieszamy suche składniki przy pomocy trzepaczki. Mokre składniki mieszamy w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie miksujemy na gładką, aksamitną emulsję. Przelewamy mokre składniki do suchych i krótko mieszamy przy pomocy silikonowej szpatuły lub łyżki. Na sam koniec dodajemy żurawinę i wiśnie, ponownie mieszamy i przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 – 50 minut, do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy.

Sałatka z kaszą jaglaną

1 szklanka kaszy jaglanej
½ opakowania groszku mrożonego
1 grant
1 awokado
roszponka, 
sól
pieprz
syrop z agawy
sok z 1/2 cytryny

Przepis na ugotowanie kaszy jaglanej znajdziecie TU. Kaszę w sałatce można zjeść na ciepło lub zimno.
Gruszkę grillujemy. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Kaszę mieszamy z ugotowanym groszkiem. Układamy wszystkie składniki w słoiku i polewamy sosem  (2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, łyżeczka  syropu z agawy, sól, pieprz, sok z polowy cytryny). 

Smacznego :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...